WMC on Windows 11?

Discussion of getting WMC to work on Windows 10 (unsupported)
1ST1

Posts: 61
Joined: Tue Dec 20, 2016 8:29 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

WMC on Windows 11?

#1

Post by 1ST1 » Fri Jun 25, 2021 8:30 am

Anybody out there already tested, if WMC would still run on Win 11?

vincy122679

Posts: 2
Joined: Mon Jun 28, 2021 9:55 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#2

Post by vincy122679 » Mon Jun 28, 2021 9:57 pm

Yep it's working WMC 8.8.5 on Windows 11 build 21996.Tonight i'll test on buld 22000.51

vincy122679

Posts: 2
Joined: Mon Jun 28, 2021 9:55 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#3

Post by vincy122679 » Tue Jun 29, 2021 12:06 pm

vincy122679 wrote:
Mon Jun 28, 2021 9:57 pm
Yep it's working WMC 8.8.5 on Windows 11 build 21996.Tonight i'll test on buld 22000.51
Working on Windows 11 build 22000.51

scott750

Posts: 36
Joined: Fri Nov 01, 2013 12:19 am
Location: Austin, TX

HTPC Specs: Show details

#4

Post by scott750 » Tue Jun 29, 2021 7:58 pm

vincy122679 wrote:Yep it's working WMC 8.8.5 on Windows 11 build 21996.Tonight i'll test on buld 22000.51
Were you able to upgrade to Windows 11 and WMC 8.8.5 still worked without having to rebuild any of the WMC dll files?

Sent from my SM-G965U using Tapatalk


nicholas

Posts: 1
Joined: Mon May 24, 2021 9:35 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#5

Post by nicholas » Wed Jun 30, 2021 9:00 pm

Yup, everything worked well for me. It's all functioning as expected on Windows 11 22000.51.

dojo

Posts: 94
Joined: Mon Aug 08, 2016 6:38 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#6

Post by dojo » Sat Jul 03, 2021 2:15 am

when you install Windows 11,, will WMC stay on the computer or will you have to reinstall it?

thanks,, be safe

User avatar
DavidinCT

Posts: 1545
Joined: Mon Feb 13, 2012 3:45 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#7

Post by DavidinCT » Tue Jul 06, 2021 3:31 pm

dojo wrote:
Sat Jul 03, 2021 2:15 am
when you install Windows 11,, will WMC stay on the computer or will you have to reinstall it?

thanks,, be safe
It'd bet going to be same game like Windows 10. You'll take a update and it's gone. I wonder if Microsoft will give up on removing it.

Upgrading from 7 or 8.1 to 11 would lose WMC just like going to Windows 10.
-Dave
Twitter @TheCoolDave

Windows Media Center certified and WMC MVP 2010 - 2012

dojo

Posts: 94
Joined: Mon Aug 08, 2016 6:38 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#8

Post by dojo » Wed Jul 07, 2021 9:27 pm

DavidinCt then you do not know for sure if upgrading to windows will delete WMC???

Thanks

User avatar
DavidinCT

Posts: 1545
Joined: Mon Feb 13, 2012 3:45 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#9

Post by DavidinCT » Sat Jul 10, 2021 12:19 am

dojo wrote:
Wed Jul 07, 2021 9:27 pm
DavidinCt then you do not know for sure if upgrading to windows will delete WMC???

Thanks
Sorry, I did a Windows 10 upgrade to Windows 11 in a VM but, didn't have WMC installed.

I am just trying to see how well it runs and it's issues...
-Dave
Twitter @TheCoolDave

Windows Media Center certified and WMC MVP 2010 - 2012

dojo

Posts: 94
Joined: Mon Aug 08, 2016 6:38 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#10

Post by dojo » Sat Jul 10, 2021 3:09 am

David, have you tried to re-install WMC since you upgraded to Windows 11 ???

thank you

DeItaB

Posts: 1
Joined: Sat Jul 17, 2021 8:14 am
Location:

HTPC Specs: Show details

#11

Post by DeItaB » Sat Jul 17, 2021 8:17 am

The 8.8.5 installer works fine after a clean install of Windows 11 on my new PC. (Windows 11 Pro 10.22000.71)

Kusaywa

Posts: 37
Joined: Thu Feb 16, 2017 2:30 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#12

Post by Kusaywa » Sun Aug 01, 2021 9:15 pm

I just installed on Windows 11 22000.100 and all good!

pelegrino

Posts: 1
Joined: Mon Aug 02, 2021 12:32 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#13

Post by pelegrino » Mon Aug 02, 2021 12:38 pm

David, what about configuring the WMC? When it comes to TV setup WMC tries to download setup data depending upon country and region. And there my installation is hanging.... I guess Microsoft does no longer provide these data.

Do you kno what to do?

best regards

Michael

User avatar
lachape_one

Posts: 74
Joined: Fri May 06, 2016 10:54 am
Location: Versailles, France

HTPC Specs: Show details

#14

Post by lachape_one » Sun Aug 15, 2021 1:25 am

I installed Windows 11 on dual boot with 10 on my PC, and direcly installed WMC on 11 after that. Everything work fine except the red button while recording does not appear. I don't remember if this issue was already on the latest version on 10 or not. Things is, WMC on Windows 11 is now installed days ago, and i had three updates since then (22000.100, 120 and now 132). The 120 is a big one because it created a Windows.old folder, the two others were just about new features. The good news is that for none of these updates, i had to reinstall WMC: it works flawlessly, and have round corners :p. Will this situation last ? Wait and see

Now about this question
pelegrino wrote:
Mon Aug 02, 2021 12:38 pm
David, what about configuring the WMC? When it comes to TV setup WMC tries to download setup data depending upon country and region. And there my installation is hanging.... I guess Microsoft does no longer provide these data.

Do you kno what to do?

best regards

Michael
I continued to set up WMC and the next two steps (tuner detection and channel scan) workd fine. I used EPG123 after that for guide data. But in France, most of us use TNT on WMC and it has no big differnces between regions, so I guess my wourkaround will not be sufficient for US or other country use

User avatar
aquadextrous

Posts: 95
Joined: Mon Jul 30, 2018 8:09 pm
Location: Bristol, UK

HTPC Specs: Show details

#15

Post by aquadextrous » Sun Aug 15, 2021 1:24 pm

lachape_one wrote:
Sun Aug 15, 2021 1:25 am
Everything work fine except the red button while recording does not appear. I don't remember if this issue was already on the latest version on 10 or not.
Make sure that in the Start Menu > Programs > Start-up folder is a shortcut to ehtray.exe with the target set as C:\Windows\ehome\ehtray.exe /surviveehschedtermination this will keep the tray icon alive in the background and show the red symbol in the taskbar when recording. Also I think it helps keep the green button active to launch WMC via remote.

User avatar
lachape_one

Posts: 74
Joined: Fri May 06, 2016 10:54 am
Location: Versailles, France

HTPC Specs: Show details

#16

Post by lachape_one » Sun Aug 15, 2021 9:23 pm

aquadextrous wrote:
Sun Aug 15, 2021 1:24 pm
lachape_one wrote:
Sun Aug 15, 2021 1:25 am
Everything work fine except the red button while recording does not appear. I don't remember if this issue was already on the latest version on 10 or not.
Make sure that in the Start Menu > Programs > Start-up folder is a shortcut to ehtray.exe with the target set as C:\Windows\ehome\ehtray.exe /surviveehschedtermination this will keep the tray icon alive in the background and show the red symbol in the taskbar when recording. Also I think it helps keep the green button active to launch WMC via remote.

OK thanks for the reminder. In fact, the feature is already integrated on 8.8.5 by default, but I don't know why I turned it off on Startup Apps. My bad.

technodevotee

Posts: 728
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#17

Post by technodevotee » Sun Aug 15, 2021 9:48 pm

You wouldn't be the only one!

Tweakfiend

Posts: 12
Joined: Mon Aug 17, 2020 2:25 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#18

Post by Tweakfiend » Sat Aug 28, 2021 7:27 pm

Hi
I have just installed Windows 11 v22000.168 and latest Media Centre version 8.8.5 will install but not start from shortcut .
Any comments please !!

technodevotee

Posts: 728
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#19

Post by technodevotee » Sun Aug 29, 2021 7:12 am

Have you tried running it as Administrator?

I needed to do this on my first try with Windows 11, which was an upgrade.

Wasn't the only thing that didn't go too well though.

I didn't need to on the next try, which was a fresh install.

Tweakfiend

Posts: 12
Joined: Mon Aug 17, 2020 2:25 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#20

Post by Tweakfiend » Sun Aug 29, 2021 8:41 am

Hi

Yes tried as administrator, as usual on install and then tried as admin from shortcut
No reaction.

Windows 11 comes from UUPDump.net, the best source , and was fresh installed.

General small teething issues for Win 11 for which I am now quite experienced.

Any instructions supplied on Windows 11 Forum
R U using Win 11 version .168, as previous versions seemed ok. ?

Post Reply