WMC on Windows 11?

Discussion of getting WMC to work on Windows 10 (unsupported)
ChrisW6ATV

Posts: 8
Joined: Mon Dec 06, 2021 2:19 am
Location: Hayward, CA USA

HTPC Specs: Show details

#41

Post by ChrisW6ATV » Sat Dec 11, 2021 7:34 am

Hi again, and thank you for advising me about the Windows update issue. I had heard it would be a problem but I have not yet done anything about it. I will read the discussion you mentioned and start a plan of action.

spigeorge

Posts: 3
Joined: Fri Jan 03, 2020 4:20 am
Location: Orange County, CA

HTPC Specs: Show details

#42

Post by spigeorge » Tue Dec 14, 2021 9:28 pm

DeItaB wrote:
Sat Jul 17, 2021 8:17 am
The 8.8.5 installer works fine after a clean install of Windows 11 on my new PC. (Windows 11 Pro 10.22000.71)
Hello, 1+ year member, 1st time looking for help.
Just got a new Dell PC with HDMI 2.1 card so I can have 4k/120Hz

Windows 11 Home 21H2

I downloaded and expanded WMC-V8.8.5 zip file.
This is where I am at now, with no idea what to do next.

The readme.txt does not give you any instructions and there are a plethora of windows command script files, but no idea what they do and or what order to install them in.

I looked all around YouTube, but the one video I found.. his files do not match the ones I have.

Could you please point me in the right direction?

Thanks in advance!

User avatar
Mugsy

Posts: 152
Joined: Tue Oct 15, 2013 11:29 am
Location: Houston

HTPC Specs: Show details

#43

Post by Mugsy » Wed Dec 22, 2021 12:54 pm

In order to install WMC, simply decide if you want the Green GUI or the Blue GUI, then run the corresponding cmd file.

hhb97b

Posts: 1
Joined: Wed Dec 29, 2021 2:39 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#44

Post by hhb97b » Wed Dec 29, 2021 2:42 pm

Hi

I'm trying to run mediacenter on win11 with dvblogic client. I have installed it and I have been able to resynch the channelse to mediacenter with epg. However when I try to play/view a channel it register my button push with the animation, but nothing happens.

I have installed lav filters and the ms dvd player. What am I missing?

thanks for any help

technodevotee

Posts: 822
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#45

Post by technodevotee » Thu Dec 30, 2021 2:02 am

You may need to restore the mui file for MSVidCtl.dll as per this post: viewtopic.php?p=141634#p141634 but unfortunately, I can't get to MDL to see the original post to give more details.

bros

Posts: 64
Joined: Sun Feb 05, 2017 7:06 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#46

Post by bros » Fri Dec 31, 2021 3:29 pm

technodevotee wrote:
Thu Dec 30, 2021 2:02 am
You may need to restore the mui file for MSVidCtl.dll as per this post: viewtopic.php?p=141634#p141634 but unfortunately, I can't get to MDL to see the original post to give more details.
the post is
Hi @Kévin Chalet,

I have finally been able to debug your version 8.8.4 together with DVBLink. The last time I posted about this was last August in post 9570. https://forums.mydigitallife.net/thread ... st-1542747

It turned out to be a missing MUI file for MSVidCtl.dll.

I used the API Monitor tool and the Visual Studio 2019 debugger to break into the code inside MSVidCtl.dll at the point in time when I tried to view live TV using the DVBLink virtual tuner. After some stepping around inside MSVidCtl, I realized that a call returned HRESULT 0x80073B01 (Win32 error code ERROR_MUI_FILE_NOT_LOADED). After this it was not hard to figure out that when making a particular COM component registration-free using a manifest file, it is sometimes not sufficient to copy only the COM component DLL. This time it was also necessary to copy the <language-code>\MSVidCtl.dll.mui file. I am on a Swedish system, so I had to copy the file C:\Windows\System32\sv-SE\MSVidCtl.dll.mui to C:\Windows\ehome\sv-SE. After having copied this file, everything started to work again.
the post it links to is

Yes, maybe.

It was nine months ago, so I don't remember all details and the test system is long gone. Maybe I'll give this approach a new go sometime later. Could you please point me to that API monitor tool that you mention?

technodevotee

Posts: 822
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#47

Post by technodevotee » Sat Jan 01, 2022 8:20 am

Thanks for the posts @bros, I think MDL might be getting overloaded as it keeps timing out for me.

I've had a look on one of my old Windows 10 systems and there isn't a copy of that file in system32\en-GB but there is one in system32\en-US. As you might expect, the file doesn't exist on recent versions of Windows 10 or Windows 11.

pietro99

Posts: 3
Joined: Wed May 25, 2022 10:51 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#48

Post by pietro99 » Wed May 25, 2022 11:03 pm

I have a new PC with Windows 11 and am trying to get 8.85 to work. My previous PC worked fine with the same setup, but this time the OS in on an SSD. WMC installs and opens as normal but it can't find my tuner, which is a Hauppage card, which I have used for years. Have done several reinstalls to no avail.

I read that some apps have problems with SSDs. Does anyone else have it working from an SSD?

Any other ideas please?

Hoping someone may be able to help. Cheers

User avatar
Mugsy

Posts: 152
Joined: Tue Oct 15, 2013 11:29 am
Location: Houston

HTPC Specs: Show details

#49

Post by Mugsy » Thu May 26, 2022 12:27 am

An SSD doesn't matter. I am at this very moment watching TV on my Win11 PC with Hauppauge Tuner card and WMC 8.85 installed to an SSD.

Space

Posts: 2539
Joined: Sun Jun 02, 2013 9:44 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#50

Post by Space » Thu May 26, 2022 5:51 am

Did you install the drivers for you tuner?

User avatar
Mugsy

Posts: 152
Joined: Tue Oct 15, 2013 11:29 am
Location: Houston

HTPC Specs: Show details

#51

Post by Mugsy » Thu May 26, 2022 1:17 pm

Yes. Did the full install, even the WinTV 10 software (which helps confirm the card is working.)

Devices:
Image

Driver:
Image

pietro99

Posts: 3
Joined: Wed May 25, 2022 10:51 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#52

Post by pietro99 » Mon Jun 13, 2022 11:09 pm

Thanks for replies.

I installed WinTV10 which installed different drivers, so now the channels have been found and are working.

But now I am getting picture freezing and breakup on both WinTV and WMC. The signal from the antenna has been checked and is fine. So now trying various workarounds and will also contact Hauppage support.

User avatar
Mugsy

Posts: 152
Joined: Tue Oct 15, 2013 11:29 am
Location: Houston

HTPC Specs: Show details

#53

Post by Mugsy » Tue Jun 14, 2022 12:18 am

Something else to check is that your Coax cable isn't pushing/pulling/shifting your WinTV card causing it to dislodge. A bad connection with the PCIe contacts can interrupt your signal.

pietro99

Posts: 3
Joined: Wed May 25, 2022 10:51 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#54

Post by pietro99 » Tue Jun 14, 2022 12:22 am

Thanks, I'm pretty sure it's seated and tight. Will re-check. We removed it from 1 of the PCIe slots into the other. Still the same result.

Post Reply