WMC on Build 2004 (May 2020 Update)

Discussion of getting WMC to work on Windows 10 (unsupported)
technodevotee

Posts: 582
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

Re: WMC on Build 2004 (May 2020 Update)

#21

Post by technodevotee » Sun Jun 21, 2020 6:12 am

@garyan2

I wondered if that was what happened to @newdamage1 as that very thing happened to me when I upgraded my Living Room PC last week.

I was going to mention it and ask whether you had some ideas about how to work through it but didn't have time to write the post last night.
My WMC Downloads: https://technodevotee.co.uk/WMC-Downloads.htm
Please note: This will only be available until the middle of September.

User avatar
garyan2

Posts: 5123
Joined: Fri Nov 27, 2015 7:23 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#22

Post by garyan2 » Sun Jun 21, 2020 6:55 am

Yah, I have this bookmarked (viewtopic.php?f=99&t=12004) to maybe revisit and develop something to transfer any backup to any computer.
- Gary
Keeping WMC alive beyond January 2020. http://epg123.garyan2.net

technodevotee

Posts: 582
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#23

Post by technodevotee » Sun Jun 21, 2020 7:29 am

I was working on something along those lines but couldn't get it to work.

It would be great if you could create something that would resolve the problem.

It has happened to me a few times and it is a PITA - especially on my Living Room PC.

BTW, forgot to say that I'm now using EPG123 V1.3.7.0 and it is working great. Thanks for all your hard work!
My WMC Downloads: https://technodevotee.co.uk/WMC-Downloads.htm
Please note: This will only be available until the middle of September.

newdamage1

Posts: 8
Joined: Thu May 04, 2017 10:23 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#24

Post by newdamage1 » Sun Jun 21, 2020 11:34 pm

garyan2 wrote:
Sat Jun 20, 2020 10:59 pm
newdamage1 wrote:
Sat Jun 20, 2020 8:22 pm
I figured out what was going on. I did an OS reinstall on a new disk checked things at every step, and it turns out to be a bad backup file of EPG123. Once I manual set up of my channels everything went back to normal. Thanks again for your help!!
The backup created by EPG123 will only work to restore your tuners if it is on the same machine and same OS install. A fresh OS, or a different machine, will not work due to different GUIDs of the tuners in the registry. So not a bad backup, just a limitation in using the backup to restore tuners.

I haven't developed a way to "transfer" tuner setups across machines. Programmatically it would be an easy process. The hard part will be to develop the user interface so they can manually identify which tuners from the backup go to the current tuners of the machine.
This is good to know! My living room and bedroom PC's are the same builds (MB, hdd, ram, etc), and I don't recall moving a backup from one to the other, but its been 1year+ since the initial setup and may have. Thanks to both of you for your hard work. Most appreciated.

o2cats

Posts: 15
Joined: Fri Jul 24, 2015 12:36 am
Location:

HTPC Specs: Show details

#25

Post by o2cats » Sat Jun 27, 2020 2:59 pm

I broke mine with the 2004 update also. WMC just does not open(and epg123 is not registered), even after applying the fix dll, and MSSQLLite DLLs patches, and restarting.

I wanted to uninstall/re-install, but could not remember how, since it is not listed in the MS apps.

I would try something else instead, if that is recommended.

Thanks

technodevotee

Posts: 582
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#26

Post by technodevotee » Sat Jun 27, 2020 3:43 pm

viewtopic.php?p=140704#p140704

Backing up and restoring the data probably won't work for you though because the registry entries get wiped in the update.
My WMC Downloads: https://technodevotee.co.uk/WMC-Downloads.htm
Please note: This will only be available until the middle of September.

o2cats

Posts: 15
Joined: Fri Jul 24, 2015 12:36 am
Location:

HTPC Specs: Show details

#27

Post by o2cats » Sat Jun 27, 2020 10:58 pm

technodevotee wrote:
Sat Jun 27, 2020 3:43 pm
viewtopic.php?p=140704#p140704

Backing up and restoring the data probably won't work for you though because the registry entries get wiped in the update.
Thanks, I am back up and running. I made a couple of mistakes I thought I would mention, in case it may help others. I followed the instructions of v8.8.4, but had the same problem, even after executing the MSSQLLite fix. I tried a 2nd time, same thing. I then tried the v13, with the same results, until I re-read the MSSQLLite instructions. I had extracted to my c:\WMC folder, instead of the c:\WMC\WMC-V8.8.4 folder. Executing from that folder fixed the problem. I even wonder if I had originally executed the cmd before the uninstall/re-install process may have fixed the issue.

Thanks again.

technodevotee

Posts: 582
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#28

Post by technodevotee » Sun Jun 28, 2020 7:51 am

All the assemblies and registry keys including those for the services are removed in the upgrade.

I tried to create a repair tool but wouldn't work and the only way to fix it seems to be to uninstall and reinstall.

Incidentally, fix_mssqllite in included with V13.
My WMC Downloads: https://technodevotee.co.uk/WMC-Downloads.htm
Please note: This will only be available until the middle of September.

tecky7

Posts: 1
Joined: Thu Jul 09, 2020 8:41 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#29

Post by tecky7 » Thu Jul 09, 2020 9:16 pm

As a programmer at the University of Bolton

I reinstalled May 2020 Windows 10 with all updates and drivers.

i used "WMC-V13_x64.zip" to install Windows Media Center.

The only difference I use on 2004 edition of Windows was this:-

I used "WMC_multi_tool" and selected 1 - 6 and B to restore the functions of the app

Windows Media Centre
https://imgur.com/a/HSdE29F

Version of Windows
https://imgur.com/a/5NLjdSQ

technodevotee

Posts: 582
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#30

Post by technodevotee » Thu Jul 09, 2020 9:45 pm

tecky7 wrote:
Thu Jul 09, 2020 9:16 pm
As a programmer at the University of Bolton

I reinstalled May 2020 Windows 10 with all updates and drivers.

i used "WMC-V13_x64.zip" to install Windows Media Center.

The only difference I use on 2004 edition of Windows was this:-

I used "WMC_multi_tool" and selected 1 - 6 and B to restore the functions of the app
I don't understand why you went to all that trouble.

WMC V13 doesn't use the DLLs in windows\ehome that options one to three replace so those wouldn't have had any effect.

EncDec.dll and the required registry entries wouldn't exist on 2004 so option six wouldn't have any effect.

The App paths are created by the installer so option B isn't required but option A would have been unless you had already reinstated MSSQLLite by some other means.

Also, all the scripts required to get V13 working on 2004 are included in the installer and their functions are described in the known issues text file.
My WMC Downloads: https://technodevotee.co.uk/WMC-Downloads.htm
Please note: This will only be available until the middle of September.

Post Reply