Decoder Error

Discussion of getting WMC to work on Windows 10 (unsupported)
Post Reply
Soor

Posts: 3
Joined: Wed Dec 11, 2019 8:21 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

Decoder Error

#1

Post by Soor » Thu Dec 26, 2019 9:20 pm

I installed WMC onto a clone of Windows 7, then upgraded to Windows 10 using WMC64.and then installed EPG123. When I attempt to play a recording from my previous Windows 7 WMC, I get:
"Decoder Error. The video decoder is not working, it is not installed, or is not supported. Try installing the Codec or restarting your computer. For more information about Codecs see Windows Help". The WMC64 installer came with a file, Workarounds.txt with the instructions: "If you have 'Decoder Error', you may install Shark007 codec pack.I did this and also downloaded the instructions.
I am mystified with the instructions and how I'm to use Shark 007. Can anyone help?

technodevotee

Posts: 407
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#2

Post by technodevotee » Fri Dec 27, 2019 9:39 am

Please tell us which version of Windows 10 and WMC you installed.

It sounds like you need to reinstall the Windows System DLL and associated registry entries for the original bda/cp/ca filter and XDS codec (ENCDec.DLL) that WMC relies on.

You can use my fix thumbnails or WMC multi tool to do that if you like.

Soor

Posts: 3
Joined: Wed Dec 11, 2019 8:21 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#3

Post by Soor » Sat Dec 28, 2019 1:04 am

I downloaded and saved to flash drive near the end of 2017 WMC 6.3.9600.16384 x64 v 12.7z and in August 2018 I downloaded and saved to flash drive from download.Microsoft.com the media creation tool for Windows 10. I think it was version 10…. I have upgraded to1803. Before the upgrade I had the problem described and still have the problem after the upgrade. I was considering reinstalling Windows 10, but if there's an easier fix I'd like to hear it.

technodevotee

Posts: 407
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#4

Post by technodevotee » Sat Dec 28, 2019 7:13 am

OK. You have a few choices.

The simplest fix is to get yourself a copy of my WMC Multi Tool and use the restore functionality of ENCDEC feature.

However, the WMC installer you are using is ancient and won't install on anything after 1803 so, since you are using 1803 already, It would be best to install WMC V8.8.4, which has the required workarounds built in. That way, when Windows gets updated you will be ready for it.

Alternatively, install my V13 and use the required workarounds I have included with the package when Microsoft break something.

Soor

Posts: 3
Joined: Wed Dec 11, 2019 8:21 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#5

Post by Soor » Sun Dec 29, 2019 5:47 am

Thanks for your help. If I decide to follow your advice keep you posted.

technodevotee

Posts: 407
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#6

Post by technodevotee » Sun Dec 29, 2019 8:34 am

have a look at this: viewtopic.php?f=97&t=12510.

Sergei

Posts: 5
Joined: Wed Jan 02, 2013 1:15 pm
Location:

HTPC Specs: Show details

#7

Post by Sergei » Wed Jan 15, 2020 5:44 pm

I just had the same issue when installing WMC-V13_x64 on Win10 1803, (build 17134.1246).

I tried Shark007 and it seemed to have no effect. Though I'm not sure if I did it correctly; the interface and the instructions seem to have diverged quite a bit and I wasn't sure if/when the changes were applied.

Then I tried fix_thumbnails.cmd. No help either - though it did fix the thumbnails brilliantly!

Then I tried both the commands for reverting the EncDec.dll in WMC MultiTool, restarting after each of course. Neither worked.

Finally I tried replace replace_dlls.cmd. For some reason, that one did the trick.

Or maybe doing all those things in that particular order did the trick!


Anyway, thanks for all the hard work you and others have put into this. In just 24 hours I have WMC running just as well on Win10 as it ever did on 7.

(Well, apart from grabbing the channel listings from somewhere. Next problem...)

technodevotee

Posts: 407
Joined: Thu Sep 10, 2015 4:10 pm
Location: West Midlands

HTPC Specs: Show details

#8

Post by technodevotee » Wed Jan 15, 2020 9:08 pm

For anyone else reading this:

Fix thumbnails reinstates encdec.dll and the registry entries that make it work. It resolves codec related issues with thumbnails and dvr-ms files.

Replace dlls rolls back cpfilters and msvidctl. It resolves other codec related issues.

These functions are available in the WMC-V13 installer folder and, for use with other installers, are rolled into one package along with some other features in WMC Multi Tool.

There is a text file provided with WMC-V13 and WMC Multi Tool that describes the known issues that people are likely to encounter and the steps required to resolve them.

Post Reply