TV live and recording stutters after a min or so HDPrime

TV live and recording stutters after a min or so HDPrime

Post#1 » Tue Dec 19, 2017 8:25 pm

So i have been battling this issue for a while and i have even rebuilt my HTPC in hopes of getting rid of this issue but it keeps coming back. Here is what is happening

I start watching tv and 2-3 minutes into watching the screen will stutter and turn into blocks and than continue and this will continue to happen. It does not matter if i am recording 1 or 3 channels or what else is going on on the HTPC. I have run the perfomon and it is a Quad core i7 which is basically sitting idle, it also has 16GB ram which most of it is free, it has a SSD with 512MB/Read and Write for the OS and the 2nd one is there for recording. The HD is not spiking the network is not spiking no spikes what so ever but windows media center does the stutter.

I tried to use the HDPrime viewer and that does not stutter so it has got to be something in the WMC config i just dont know what it could be? This stutter started at least a year ago before that i have been running the same setup for 10 years with no issues.

I also use ShowAnalyzer to skip commercials but it does not matter if it is running or not.

this happens on all channels

Please someone tell me i am not the only one having this issue.
Mrkool
 
Posts: 6
Joined: 27 January 2017

Post#2 » Wed Dec 20, 2017 3:29 pm

Mrkool wrote:So i have been battling this issue for a while and i have even rebuilt my HTPC in hopes of getting rid of this issue but it keeps coming back. Here is what is happening

I start watching tv and 2-3 minutes into watching the screen will stutter and turn into blocks and than continue and this will continue to happen. It does not matter if i am recording 1 or 3 channels or what else is going on on the HTPC. I have run the perfomon and it is a Quad core i7 which is basically sitting idle, it also has 16GB ram which most of it is free, it has a SSD with 512MB/Read and Write for the OS and the 2nd one is there for recording. The HD is not spiking the network is not spiking no spikes what so ever but windows media center does the stutter.

I tried to use the HDPrime viewer and that does not stutter so it has got to be something in the WMC config i just dont know what it could be? This stutter started at least a year ago before that i have been running the same setup for 10 years with no issues.

I also use ShowAnalyzer to skip commercials but it does not matter if it is running or not.

this happens on all channels

Please someone tell me i am not the only one having this issue.


Live TV or just recorded TV ? Or both ?

I would lead to recording hard drive starting to fail (check for bad sectors and SMART checks on it, use HWinfo). Or Network based issues. I have personally seen this pop up time to time when my old Hard drive was starting to fail. For me, it was just random, I would watch TV and it would be breakup mess after a few min, or on a recorded show, the first 5-10 min was fine but, then it broke up to be unwatchable, this was a hard drive failing.

Check your hard drive, and change out your switch for your network just to test... Maybe a 2nd NIC with a crossover cable if your not sharing the tuner with other machines ? (not sure if anyone has done that one)
User avatar
DavidinCT
 
Posts: 1305
Joined: 13 February 2012
5+ YrsTGB VeteranMicrosoft MVP
-Dave
Twitter @TheCoolDave

Windows Media Center certified and WMC MVP 2010 - 2012

Post#3 » Wed Dec 20, 2017 6:14 pm

I agree with Dave,

If your system has other drives, change Record location as a test.
toshfive
 
Posts: 17
Joined: 23 December 2011

Post#4 » Thu Dec 21, 2017 5:03 am

have tried 4-5 different drives including Multiple SSD via USB, eSATA or on board same issue.
Mrkool
 
Posts: 6
Joined: 27 January 2017


Return to Windows 7 Media Center



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron